אם נשאל אדם שאלה פשוטה: "האם היית רוצה שבאוכל שאתה קונה יהיה חומרי ריסוס, תוספי מזון מסוכנים, מסרטנים, משבשי אותות אנדוקריניים, מעודדי דלקת ומשני מיקרוביום לרעה?", סביר להניח שהתשובה תהיה: "לא!"
יחד עם זאת משהו משתנה אצל רבים כאשר שואלים: "מדוע לא תקנה אורגני מפוקח"?
אז יש כבר תשובות אחרות שנעות בין "זה לא הוכח" לבין "יקר מדי".
אז ראשית בואו נסבר את האוזן. לעולם אסור להכניס חומרים משמרים, צבעים או טעמים מלאכותיים במזון אורגני. ניתן להשתמש בפחות מ-40 חומרים סינתטיים במזון ארוז אורגני, ורק לאחר שנבדקו על ידי מומחים עצמאיים וממשלתיים. לעומת זאת, ניתן להוסיף אלפי כימיקלים למזונות ארוזים קונבנציונליים, כולל חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וצבעים הקשורים לבעיות בריאותיות. יתרה מכך, צרכנים רבים אינם מודעים לכך שחברות מזון אינן זקוקות לאישור ממשלתי עבור רוב הכימיקלים המוספים למזון ארוז קונבנציונלי. לאותן חברות שמייצרות את הכימיקלים הללו מותר להצהיר פשוט שהם "בטוחים", ואין דרישה שהכימיקלים המוספים למזון ארוז קונבנציונלי ייבדקו מעת לעת לאור מחקרים מדעיים חדשים שמציגים אחרת.
לגבי המחיר. זה נכון שזה יותר יקר כשמשווים מוצר במוצר. אבל מי שעובר לאורגני, גם בדרך כלל מוריד את כמות המוצרים המעובדים ולכן זה לרוב מתקזז. כמו כן לטווח הארוך זה יוריד את ההוצאות על הבריאות. כמו כן ככל שיותר אנשים יעברו לאורגני, אלה האחרים יבינו שנדרש שינוי כך גם ירדו המחירים.
מונסנטו ויתר תעשיות מדבירות – או אורגני.
Organic: The Original Clean Food.
בואו נבין עוד את ה"רגולציה" של הדברים
מי שלא מכיר ישנו גוף בלתי תלוי בארצות הברית שבודק את איכות המזון ומוצרי הצריכה בסופרים, קוראים לו EWG. והוא מסביר: בארצות הברית כחלק מהחוקה יש חובה לבדוק כל רכיב שנכנס לגוף שיהיה בטוח – (GRAS (generally recognized as safe. החוק הזה נכתב בשנת 1958 אז תעשית המזון לא היתה כל כך גרועה כמו זו של היום. פטור מ- GRAS נוצר בתחילה כדי לאפשר שימוש במרכיבים רבים שכבר מוכרים כבטוחים, כמו חומץ. למרבה הצער, עם ההתקדמות המהירה במדעי והנדסת המזון, הוראה זו יושמה על אלפי כימיקלים, שרבים מהם אפילו לא יודעים את ההשפעות ארוכות הטווח שלהם. כלומר התהליךהנוכחי מאפשר בעצם לתעשיית המזון לעשות רגולציה על עצמה בכל הנוגע לאלפי רכיבים מוספים ולקבוע בעצמה אילו מרכיבים "מוכרים באופן כללי כבטוחים" ולהחליט בעצמם אם לחשוף או לא לחשוף את השימוש במרכיבים אלה על התוויות. כתוצאה מכך, חומרים חדשים רבים נוספו לאספקת המזון שלנו ללא כל פיקוח.
לכן כבר ב-2017, ה-EWG הצטרף לקבוצות אחרות של בריאות ובטיחות הציבור כדי להגיש תביעה נגד ה-FDA במאמץ למגר את הפרצה של GRAS.
במרץ 2019 הוא הוציא מאמר שבחן מוצרי צריכה של תעשית המזון המעובד הקונבנציונלי.
הם גילו שיש למעלה מ-2000 תוספי מזון שלא נבדקו בטיחותם ושה-FDA שאמון על כך לא עושה עבודתו, ולמרות שאין עליהם מידע בריאותי, הם נחשבים לחוקיים.
חלק מהתוספים החוקיים והמאושרים לשיווק ידועים גם כמסרטנים או בעיתיים במיוחד וזה יכול להופיע בכל מוצר מוכן/מעובד:
- Butylated Hydroxyanisole (BHA)
- Sodium Nitrate
- Sodium Benzoate
- t-Butylhydroquinone
- Diacetyltartaric and Fatty Acid Esters of Glycerol
- Propylene Glycol
- Butylated Hydroxytoluene (BHT)
- Disodium Inosinate
- Disodium Guanylate
- Polysorbate 80
- Polyoxyethylene Sorbitan Monostearate
- Natamycin
כימיקלים שהוגדרו בעיתיים (מסרטנים אפשריים, משבשי אותות אנדוקריניים, מעודדי דלקת ועוד). שלא יימצאו במקבילה האורגנית!!!
מומחים מעריכים כי כשליש מהכימיקלים והמרכיבים האחרים שנוספו למזון ארוז קונבנציונלי אושרו לשימוש על ידי גורמים פרטיים, ולא ה-FDA. הפטור של GRAS נוצר בתחילה כדי לכסות מרכיבים ידועים כבטוחים, כמו חומץ. אבל ה-FDA הרחיב את הפרצה כדי לאפשר ליצרנים להגיע למסקנה שחומר כימי "בטוח" לשימוש במזון מבלי ליידע את הסוכנות.
במקום לסגור את הפרצה, ה-FDA איפשר לחברות להודיע מרצון לסוכנות על כימיקלים למזון ולאפשר לחברות לסכם את מדע התעשייה התומך במסקנותיהן. רבים מהמדענים שעורכים סקירות אלה קיבלו תשלום על ידי התעשייה, וה-FDA אינו סוקר את הנתונים הביולוגיים והכימיים הבסיסיים.
*** תוספת אוגוסט 24
על מינהל המזון והתרופות (FDA) מוטלת המשימה לפקח על בטיחות אספקת המזון בארה"ב, לקבוע דרישות לסימון תזונתי, ולעשות ריקול על מוצרים המכילים חומרים בעיתיים. אבל כשזה מגיע לתוספי מזון, ה-FDA נקט בגישת "hands-off", על פי מאמר שפורסם באוגוסט 24 בכתב העת American Journal of Public Health. גישה המאפשרת לאנשים/גופים אחרים לקבל החלטות לגבי איך דברים צריכים להיעשות תוך הימנעות ממעורבות ישירה.
ה-FDA מציע – אך אינו מחייב – שחברות יודיעו מרצון לסוכנות על השימוש בחומרים כאלה ועל ממצאיהם, אך בפועל, חומרים רבים כאלה נוספו ללא הודעה.
בניתוח שלהם, החוקרים סקרו את ההיסטוריה של הגישה של ה-FDA והתעשייה סביב הוספת התרכובות החדשות הללו למזונות ומזהים היעדר כל פיקוח אמיתי. זה כולל תיק בבית משפט פדרלי בשנת 2021 שאישר את גישת ה-FDA. בו בית המשפט אמנם מצא שהנהלים של ה-FDA על מרכיבי GRAS לא תומכים בבטיחות אספקת המזון, אך לא הסיק שהפרקטיקה בלתי חוקית.
"יש כעת מאות, אם לא אלפי, חומרים שנוספו למזון שלנו, שעבורם נתוני הבטיחות האמיתיים אינם ידועים למדענים עצמאיים, לממשלה ולציבור"
לדברי החוקרים, ל-FDA חסרה גם גישה רשמית ומשאבים נאותים לבדיקת תוספי מזון וחומרי GRAS שכבר נמצאים בשוק. לאחר הוספת מרכיב למזון, אם מחקר מאוחר יותר מצביע על נזקים, ה-FDA יכול לסקור את הנתונים החדשים ובמידת הצורך, לנקוט בפעולה כדי להפחית או להסיר אותם מהמזון.
ה-FDA מצא לנכון במרץ 24 לסקור 21 כימיקלים שנמצאים במזון, כולל מספר מרכיבי מזון – חלק זעיר מאלפי תוספי המזון וחומרי GRAS המשמשים כיום.
דוגמה מתוך 21 תוספי המזון שבחרו לסקור היא אשלגן ברומי, חומר המוסף למוצרי מאפה ומשקאות עם ראיות שהוא עלול לגרום לסרטן. אשלגן ברומי אסור באירופה, קנדה, סין ויפן. גם קליפורניה העבירה לאחרונה חוק האוסר על השימוש בו, יחד עם שלושה כימיקלים נוספים, והצעות חוק דומות הוצגו באילינוי, ניו יורק ופנסילבניה.
"זוהי דוגמה בולטת לפער הרגולטורי של ה-FDA, אנחנו רואים מדינות שמתחילות לפעול כדי למלא את החלל הרגולטורי שהותיר חוסר הפעולה של ה-FDA לגבי חומרים הקשורים יותר ויותר לנזק"
החוקרים מוסיפים שגם כשה-FDA בוחר לפקח על מרכיבי GRAS הוא איך לומר מוגבל. הם מציינים למשל ש-15 חומרים שנחשבו ל-GRAS על ידם הוצאו מהרישמה, כמו כן ה-FDA לא סוקר מזונות ב עם מרכיבי GRAS שיכולים להיות בטוחים כשהם מוספים ברמות נמוכות, אבל לא בכמויות גדולות.
הם למשל מציגים שבשנת 1977, ה-FDA אישר קפאין כחומר GRAS לשימוש במשקאות מוגזים ברמה נמוכה של 0.02%, אבל כיום, קפאין מתווסף למשקאות האנרגיה ברמות הגבוהות בהרבה, מה שגורם לאשפוזים הקשורים לקפאין ואף למקרי מוות.
https://www.nyu.edu/about/news-publications/news/2024/august/legal-loophole-unsafe-ingredients.html
"ה-FDA מנצל את הסמכויות שלו לאחר חשיפה ארוכת זמן של השוק ובודק מספר זעום של מרכיבים, למרות שעדויות לנזק קיימות כבר עשרות שנים"
מה קורה במקבילה האורגנית?
ניתן להשתמש בסך הכל בפחות מ-40 תוספים סינתטיים במזונות ארוזים אורגניים.
כל מרכיב סינתטי שניתן להוסיף למזון ארוז אורגני חייב להיות מוסף רשמית לרשימה הלאומית של חומרים, שנבדקו כולם על ידי מומחים בלתי תלויים וממשלתיים.
הרשימה נבדקת ומאושרת על ידי המועצה הלאומית לתקנים אורגניים כל חמש שנים. מאז 2008, 72 תוספים סינתטיים הוסרו, נדחו או הוגבלו לשימוש נוסף במזון אורגני, בעוד שרק שישה חומרים סינתטיים הורשו.
כדי להוסיף או להסיר תוסף לרשימה הלאומית, יש להגיש עצומה לבדיקה על ידי המועצה הלאומית לתקנים אורגניים ו-USDA. לאחר הגשת עתירה, ועדת משנה של המועצה הלאומית לתקנים אורגניים תקבע אם יש צורך במידע נוסף, וועדת המשנה רשאית לבקש דוח טכני מאת מומחה צד שלישי. בעת בחינת העתירה, על מועצת התקנים לשקול קריטריונים כגון רעילות החומר והשפעות בריאותיות וסביבתיות אפשריות.
אסור לחומרים סינתטיים המוצעים לשימוש במזון ארוז אורגני להשפיע לרעה על הסביבה או להפחית את האיכות התזונתית של המזון. כמו כן, על העותרים להוכיח כי לא ניתן לייצר את החומר ממקור טבעי ולהוכיח כי החומר אינו משמש כחומר משמר או להגברת הטעם, הצבע או המרקמים.
ולכן עד שיקרה משהו (כנראה שלא יקרה, הון שלטון וכאלה) עיקרון הזהירות המונעת חל עלינו!!!
לא קונים מוצרים עם שמות של רכיבים שאינם מוכרים!
באופן כללי עדיף לא לקנות בכלל מזון מתועש!
והיה ובחרתם כן, רק אורגני. שם החומרים האלה אסורים!
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה