תינוקות ופעוטות לא אמורים לצרוך מזונות מסוכררים.

נראה לי שכולם יודעים זאת אבל משהו בהיסטוריה גרם ועדין גורם לצריכה עצומה של מוצרים עתירי סוכר מעובד – דיסוננס קוגניטיבי או התמכרות מכוונת מהצד של תעשיית המזון?

במשך עשרות שנים הסתירו מפנינו שסוכר הוא הבעיה המערבית שכוללת עליה תלולה במקרים של השמנה, סוכרת ומחלות לב, והפילו את האשמה על השומן. דבר שהתברר כלא נכון, מידע מוטה ומטעה מצד תעשיות המזון.
היום כבר יותר מברור שסוכר הוא סוג של סם ממכר שגורם להרבה מאוד תופעות שכיחות ומטרידות במיוחד מחלות קרדיומטבוליות ומחלות הקשורות בין היתר למיקרוביום המעי וזה כבר עולם ומלואו. אחת התופעות המטרידות ביותר בתקופה האחרונה היא קשב וריכוז, אבל משום מה לאורך שנים "לא הצליחו" להוכיח את הקשר הזה.

there is no association between sucrose consumption between 6 and 11 years of age and incidence of ADHD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6193136/

לדעתי זה לא שלא הצליחו למצוא קשר זה לא רצו להראות את הקשר. זה נובע מטעמים כלכליים כגון פגיעה בתעשיה שלמה וקשרי הון שלטון.
והשטח בהחלט מראה אחרת!!
כשלא עוצמים עיניים ומסתכלים על המציאות כפי שהיא רואים ש:
תעשית המזון לא מפסיקה להוסיף סוכר למוצרים שלהם – כי זה מוכר.
מדיניות הבריאות לא עושה דבר וחצי דבר כדי להוריד את המוצרים האלה מהמדף.
ויש גם מנוע דחיפה נוסף מתעשיית התרופות – יותר אבחונים של הפרעות קשב ויותר רופאים שדוחפים תרופות (ריטלין ושות').

כולם מרוויחים חוץ מהילד

ואז יש את הצד של ההורים.
יש המון הורים מודאגים, כי בית הספר לוחץ ולילד קשה. ואז אני שואל מה הילד אוכל ואז הכל מתחבר..
הנושא של קשב וריכוז הוא מורכב, כי עשו אותו מורכב. זה שילוב של מערכת חינוך תקועה בעבר וצרכים חדשים של הילדים. אבל זה קשור גם לתזונה.

וההיפותזה שלי לגבי זה קשורה לממצאים של מחקר, שפורסם בנובמבר 2019 בג'ורנל הרפואי Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics במחקר עקבו במהלך 2005-2016 אחר תינוקות בגילאי 6-11 חודשים ובפעוטות בגילאי 12-23 חודשים בהקשר למתוקים מסוכררים (מעדנים, חטיפים, מאפים, משקאות ממותקים וסוכריות).
התוצאות הראו כי תינוקות צרכו כ-1 כפית של סוכרים מוספים מדי יום (שווה ערך לכ-2 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית שלהם), בעוד פעוטות צרכו כ-6 כפיות סוכרים (כ-8 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית שלהם). מקורות המזון המובילים לתוספת סוכרים לתינוקות כללו יוגורט, חטיפי תינוקות וממתקים ומוצרי מאפה מתוקים. עבור פעוטות, המקורות המובילים כללו משקאות פירות, מוצרי אפויים מתוקים וסוכר וממתקים.
כלומר ראו שקיימת מודעות מסויימת בשנה הראשונה לאחריה עליה של פי 6 בכמות הסוכר המוספת.
אבל זו לא הבעיה היחידה.. החוקרים מציינים: "המחקר שלנו, שהוא הראשון שבחן מגמות בצריכת סוכרים מוספים על ידי תינוקות ופעוטות, מתעד שרוב התינוקות והפעוטות צורכים סוכרים מוספים. לכך השלכות חשובות על בריאות הציבור, שכן מחקרים קודמים הראו שדפוסי אכילה שנוצרו מוקדם בחיים מעצבים דפוסי אכילה מאוחרים יותר".
https://www.eurekalert.org/news-releases/813999

אני תמיד אומר שתינוק לא נולד עם תמונה של גלידה או עוגה בראש. זה אנחנו ההורים שזוכרים את החוויה שלנו כילדים ורוצים שהילדים ירגישו כמונו. ונוהגים כמו שהם נהגו איתנו.
ומאוד קשה לסגת מההרגל הזה, ולכן ילדים שמקבלים מוצרים מסוכררים בשנים הראשונות, זה גורם גם להרגל של פחמימות פשוטות, זה גורם לדברים אחרים שהיו אמורים להתנסות ולא התנסו, להיות מתורגמים כלא טעימים (ירקות, קטניות, דגנים מלאים) וזה משפיע בשלב מסוים גם על המוח, בגלל חסרים תזונתיים ובגלל הקשר שבין החיידקים הטובים למוח (gut-brain axis).

ספקטרום האוטיזם – מזהמים סביבתיים וחסרים תזונתיים.

אז הורים יקרים. בשלבים הראשונים של התינוק אתם אלה המכריעים העיקריים של מה נכנס לתינוק לפה. עיזבו את המתוק המעובד. לא חסר מתוק מפירות וירקות והם נמצאו מיטיבים ומונעים את כל המחלות שהסוכר מייצר.

*** תוספת יולי 25 – מחקרים חדשים מאששים את הסכנה שבמזון מסוכרר לתינוקות
סקירה מקיפה שפורסמה ביולי 25, בכתב העת Maternal & Child Nutrition, ניתחה עשרות מחקרים עדכניים (2019-2024) ובחנה את הרכבם התזונתי, שיטות השיווק והמניעים לרכישה של מזון מסחרי לתינוקות ופעוטות (CBFs) בבריטניה, אירופה, אוסטרליה וניו זילנד.

הסקירה חשפה תמונה מדאיגה התואמת במדויק את החששות שהועלו:

  • כמויות סוכר מטרידות: נמצא שרוב המחיות והחטיפים לתינוקות מכילים כמויות גבוהות מאוד של סוכר. כך למשל, חטיפים לתינוקות הכילו בממוצע 20.3 גרם סוכר ל-100 גרם, וכמעט שני שלישים מהחטיפים (62%) הכילו סוכרים מוספים או חופשיים! גם דגני בוקר ומחיות הכילו כמויות ניכרות של סוכר.
  • שיווק מטעה ומנצל: המחקר אישר כי חברות המזון ממשיכות להשתמש בטענות שיווקיות כמו "ללא תוספת סוכר" על גבי מוצרים שעדיין עשירים בסוכר מפירות (סוכר חופשי), ולנצל חששות הורים כדי למכור מוצרים שאינם תורמים להתפתחות בריאה.
  • השפעה על העדפות טעם: המחקר הדגיש כי צריכת מזונות אלו תורמת לדפוסי אכילה לקויים ועלולה להשפיע לרעה על העדפות טעם של ילדים בטווח הארוך, ולקשור אותם למזונות מתוקים ומעובדים.

בדומה לממצאים באוסטרליה, בריטניה ופורטוגל, גם בישראל נפוץ מאוד השימוש בפירות מרוסקים, שקיות יניקה ומוצרי חטיפים לתינוקות – לרוב בשל נוחות, אמון במותגים, והיעדר זמן לבישול. ההורים נוטים לבחור מוצרים עם טענות בריאות כמו "ללא תוספת סוכר", מבלי להבין שהמוצר מכיל סוכרים חופשיים מתרכיזי פירות. מעבר לכך, מוצרים לתינוקות פטורים מסימון "מדבקה אדומה" בישראל – מה שמותיר את ההורים ללא כלים ברורים להבנה תזונתית. השיח הציבורי סביב תזונת תינוקות בישראל עדיין חלש יחסית, מה שמייצר צורך בהגברת מודעות כולל המלצות ברורות, שאני בספק שיגיעו מכיוון מוסדות הבריאות הקשורים להון-שלטון.

לכן, כהורים, חשוב שתקחו אחריות ותקפידו על הדברים הבאים:

  • שימו לב לתכולת הסוכר: גם אם על האריזה כתוב "ללא תוספת סוכר", בדקו תמיד את טבלת הערכים התזונתיים. סוכרים חופשיים מפירות מרוכזים עדיין נחשבים לסוכר ומזיקים בכמויות גבוהות.
  • העדיפו גיוון טקסטורות: רבים מהמוצרים המוצעים, במיוחד בפורמט של שקיות לחיצה ("פאוצ'ים"), הם בעלי מרקם חלק מאוד. זכרו שהתפתחות מיומנויות לעיסה והיכרות עם מגוון טקסטורות חשובה לא פחות מהטעם להתפתחות תקינה.
  • אל תסתמכו רק על סיסמאות שיווקיות: כפי שהמחקר מצביע, טענות כמו "בריא", "מזין" או "מעודד התפתחות" עלולות להיות מטעות. לכן, ההמלצה היא לבחון את המרכיבים בעצמכם ובקפידה. אם אינכם בטוחים, התייעצו עם איש מקצוע מוסמך בתחום התזונה, או בחרו לא לרכוש את המוצר.

לסיכום של הסיכום:
האפשרות הטובה ביותר תמיד תהיה להכין את המזון לתינוקות מחומרי גלם טבעיים, טריים ושלמים, ולטחון במעבד מזון בבית – זו האופציה המועדפת והעיקרית. אם זה לא מתאפשר, הכללים שהוזכרו קודם (בדיקת סוכר, גיוון טקסטורות, חשיבה ביקורתית על שיווק) יהיו כאפשרות הפחות גרועה, שתעזור לכם לבחור בחוכמה מתוך ההיצע הקיים.

הרגלי אכילה בריאים אחרי ינקות משפיעים על הרגלי אכילה בילדות ומונעים השמנה.
ילדים שאוכלים הרבה פירות וירקות הם בעלי רווחה מנטלית טובה יותר.
איך ניתן לגרום לילדים לאכול מזון בריא ומגוון.
קשב וריכוז (ADHD) – חשיבות התזונה – מזהמים סביבתיים – מאמר מרכז.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב