מכירים את הפרדוקס הצרפתי?
מדובר בתופעה שאיננה ברורה (כביכול) אצל הצרפתים, משום שמצד אחד הם מהמובילים בעולם בצריכת שומן רווי מהחי ושומן טרנס, מזון רווי בכולסטרול בעשרות אחוזים יותר ממדינות מערביות אחרות, ועדין התמותה ממחלות לב פחותה יחסית למדינות המערב.
מצד אחד, הוא מכיל שפע של פוליפנולים – תרכובות צמחיות עוצמתיות הפועלות כנוגדי חמצון חזקים. אלה הם אותם חומרים שמעניקים ליין את צבעו העשיר ואת טעמיו המורכבים, והם ידועים ביכולתם למנוע מגוון רחב של מחלות, לרבות מחלות לב וכלי דם.
בין הפוליפנולים המובילים ביין אדום נכללים:
- רזברטרול: המפורסם מכולם, הידוע בתכונותיו נוגדות הדלקת וההזדקנות ובהגנה על הלב.
- אנתוציאנינים: הפיגמנטים שמעניקים ליין את צבעו האדום-סגול, ופועלים כנוגדי חמצון חזקים.
- פרואנתוציאנידינים (טאנינים): אלה שנותנים ליין את העפיצות, והם נוגדי חמצון יעילים במיוחד בהגנה על כלי הדם.
- קוורצטין, קטכינים, חומצות פנוליות ועוד רבים אחרים. כל אלה פועלים יחד להגנה על תאי הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים, הפחתת דלקתיות ושיפור תפקוד כלי הדם.
אבל מצד שני, יין אדום מכיל גם אלכוהול. וזהו כאן הפרדוקס האמיתי. בעוד שצריכת יין אדום לא מבוקרת או מופרזת ידועה בוודאות כגורם מזיק שעלול להוביל לנזקים חמורים לכבד, עלייה בלחץ הדם, הפרעות קצב לב, סיכון מוגבר לסוגי סרטן מסוימים, והתמכרות – דווקא צריכה מתונה ועקבית של יין אדום קשורה במחקרים מסוימים להשפעות מועילות על הלב. ההשפעות המיוחסות לצריכה מתונה (כמו עלייה קלה בכולסטרול ה"טוב" – HDL, והשפעה קלה נוגדת קרישה) הן אלו שמנסות ליישב את הפרדוקס הכפול הזה.
אז איך ניתן ליישב את המחלוקת?
נראה לי שהמחקר המצורף שפורסם באוגוסט 2019 בג'ורנל הרפואי Gastroenterology נותן את התשובה.
המחקר הזה בא לבדוק את נושא השפעת משקאות אלכוהוליים שונים על המיקרוביום של האדם.
חלק מהאנשים שתו יין אדום, חלק שתו יין לבן, חלק סיידר, בירות ושאר משקאות אלכוהול. ואז בדקו את הרכב המיקרוביום שלהם והממצאים הראו שאצל אלה ששתו יין אדום הרכב ומגוון החיידקים הטובים היה גדול יותר משמעותית.
מי שלא יודע למיקרוביום השפעה גם על מטבוליזם של סוכר ושומן ולכן יכול להשפיע גם על מחלות כמו סוכרת, השמנת יתר, כבד, כלי דם ולב.
https://www.indiatvnews.com/lifestyle/health-study-reveals-red-wine-improves-gut-health-545375
במחקר הזה הוכיחו למעשה, שיין אדום נחשב למזון/משקה פרה-ביוטי!!!
אבל הקשר בין יין אדום לבריאות עמוק יותר – הוא טמון בסינרגיה ובאורח החיים הכולל
יתרונותיו של היין האדום בהקשר לפרדוקס הצרפתי אינם מסתכמים במנגנון בודד. המחקר העדכני מדגיש שהתמונה מלאה יותר, ומערבת את השילוב המורכב של רכיבי היין יחד עם דפוס הצריכה:
- השפעה סינרגטית של אלכוהול ופוליפנולים: חוקרים סבורים שהיתרון הייחודי של יין אדום נובע לא רק מהפוליפנולים עצמם, אלא גם מהאינטראקציה שלהם עם האלכוהול (בכמות מתונה מאוד). ישנן עדויות לכך שאלכוהול בכמות קטנה עשוי לשפר את ספיגת הפוליפנולים ואת זמינותם הביולוגית בגוף. כך, השילוב המדויק של המרכיבים ביין אדום עשוי ליצור אפקט בריאותי כולל, שאינו מתקבל מכל אחד מהם בנפרד, וזה מה שמבדיל אותו לעיתים ממשקאות אלכוהוליים אחרים.
- הקשר לאורח חיים ים-תיכוני: הפרדוקס הצרפתי לא מוסבר רק על ידי היין לבדו, אלא על ידי היותו חלק בלתי נפרד מ"חבילה" שלמה של הרגלי תזונה ואורח חיים. הצרפתים שותים יין בדרך כלל עם ארוחות, במסגרת תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, שמן זית ומקורות חלבון איכותיים – המאפיינים הבולטים של הדיאטה הים-תיכונית. ההשפעה המיטיבה מתעצמת כאשר היין משתלב בדפוס אכילה בריא ומאוזן, בניגוד לצריכה מנותקת מהקשר תזונתי.
- השפעות ישירות על כלי הדם והפחתת דלקת: גם אם לא תמיד נראה שינויים דרמטיים במדדים בודדים, הפוליפנולים שביין פועלים באופן ישיר על כלי הדם – משפרים את גמישותם (באמצעות הגברת ייצור חנקן חמצני), מפחיתים תהליכים דלקתיים בתוך העורקים, ומגינים מפני נזקי חמצון שעלולים להוביל לטרשת עורקים. אלה מנגנונים בסיסיים התורמים לבריאות קרדיווסקולרית ארוכת טווח.
לא ציינתי בהתחלה כמה אומרים שהצרפתים שותים, אז זה הזמן… הם שותים בממוצע 48-54 ליטר יין אדום בשנה שזה 130-150 מ"ל ליום, שזה סוג של כוסית סטנדרטית.
זה לא אומר שמעכשיו צריך כל יום לשתות, אבל זה כן אומר שלא צריך להרתע כשמציעים לכם כוס יין אדום ובאופן כללי כשמארחים זו אפשרות מצוינת הן חברתית והן בריאותית להרגיש יותר טוב.
אומרים שמתוך היינות האדומים, המרלו הוא העשיר ביותר בפוליפנולים ובמיוחד ברזברטרול…
מי שרוצה לקרוא עוד על יכולות הרזברטרול מוזמן.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה