תזונה מבוססת צומח – סוכרת סוג 2

אף אחד לא רוצה להיות מוגדר סוכרתי !!!
הבעיה היא ההתכחשות המחשבתית לתזונה הלא טובה והמזיקה (מעובדים), הכמיהה למתוק (סוכר באוכל ובשתיה) וצריכת מאכלים רק כי הם טעימים. זה קשור להרגלים משפחתיים, אבל זה גם נרכש.
אני זוכר היטב את היום שאבא שלי אובחן כסוכרתי, אני אמנם תיארתי לעצמי שהוא כבר שם, בעקבות פצע כיבי באצבע הקטנה של הרגל, אבל זה תמיד תופס אותך בהפתעה. הפנים שלו נפלו, העולם שלו החל לרעוד, כי מה יעשה עכשיו עם כל הדברים שכה אהב? שינויים שחייב לעבור? תרופות נוספות לארון?
מחלת הסוכרת היא מוות איטי ובאיזה שהוא שלב מלווה בעינויים. לא רק בכאב (נוירופתי), אלא בעיות של תפקודים. כלי הדם הקטנים (נימים) נפגעים, זה פוגע בעור, בשמיעה, בראייה ולאט לאט בכל תא ובכל איבר.

למעלה מ-90% ממקרי הסוכרת הם מסוג 2, והמצב מהווה איום מרכזי על הבריאות ברחבי העולם. השכיחות העולמית של המחלה במבוגרים גדלה יותר מפי שלושה תוך פחות משני עשורים, כאשר המקרים גדלו מסביבות 150 מיליון בשנת 2000 ליותר מ-450 מיליון בשנת 2019 וצפויות לעלות לכ-700 מיליון בשנת 2045.
הנטל הבריאותי העולמי של T2D גדל עוד יותר על ידי סיבוכים רבים הנובעים מהמחלה, לרבות פגיעה בכלי הדם הקטנים, מחלות לב וכלי דם, פגיעה בכליות, בעיניים ובמערכת העצבים.
מגיפת הסוכרת נגרמת בעיקר מתזונה לא בריאה, מעודף משקל וגורמי חיים נוספים כמו חוסר בפעילות גופנית.

החלק של התזונה

  • מחקר מסוג מטריה (הערכת ריבוי טיפולים בבדיקה היסטולוגית אחת), שכולל בתוכו סקירה של מטא אנליזות לגבי הקשר בין משקאות ומזונות מסוימים לסיכון לחלות בסוכרת סוג 2. המחקר פורסם ביולי 2019 בג'ורנל הרפואי bmj ממחיש בצורה די טובה מה צריך אדם לאכול, ואלוי במיוחד מה לא לאכול, כדי להמנע מסוכרת סוג 2.
    • סיבים תזונתיים שמקורם מדגנים מלאים וקטניות מורידים סיכון ב-13-25%.
    • על כל 100 גרם בשר אדום ליום הסיכון עולה ב-17%.
    • על כל 50 גרם של בשר מעובד ליום הסיכון עולה ב-37%.
    • משקאות ממותקים – מנת משקה יומית אחת מעלה סיכון ב-26%
  • מחקר אחר שפורסם ביולי 2019 בג'ורנל הרפואי  JAMA Internal Medicine שכלל 9 מחקרים, בהשתתפות 307,099 מטופלים עם 23,544 מקרים של סוכרת מקרית מסוג 2. במחקר נכללו כל המחקרים הפרוספקטיביים אשר בחנו את הקשר בין היצמדות להרגלי אכילה המבוססים על תזונה מן הצומח והשכיחות של סוכרת מסוג 2, במבוגרים מגיל 18 ומעלה.
    המטא-אנליזה של המחקרים התצפיתיים פעלה לפי ההנחיות האפידמיולוגיות הרשמיות להוצאת נתונים ודיווחם. כמו כן, איכות המחקרים נמדדה באמצעות כלי הערכה של ה-NHLBI – National Heart, Lung, and Blood Institute
    שני כותבים עצמאיים ביצעו הערכה של כלל הטקסט וההפשטה של נתונים: זוהה קשר משמעותי ביחס הפוך בין היצמדות גבוהה יותר לתזונה המבוססת על אוכל מן הצומח לבן הסיכון לסוכרת מסוג 2 (סיכון יחסי 0.77), כלומר 23% ירידה בסיכון. וזה בתזונה סטנדרטית, תוצאות טובות יותר (30% ירידה בסיכון) נראו כאשר נכללו בהגדרה של מזון מן הצומח מאכלים בריאים, כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים (סיכון יחסי 0.70).
  • *** תוספת יולי 20
    מחקר מיולי 2020 שפורסם בג'ורנל הרפואי BMJ, עקב אחרי 340 אלף מ-8 מדינות אירופאיות, בדק סמנים ביולוגיים בקרב 10,000 אנשים שפיתחו סוכרת מסוג 2 והשווה בינם ל- 13,500 אנשים שלא פתחו סוכרת.
    הסמנים הביולוגיים שמדדו היו רמות של ויטמין C ושישה קרוטנואידים (פיגמנטים מהצומח בדם). סמנים אלה מספרים לנו על הפירות והירקות שאדם מקבל בתזונה שלהם. לאחר מכן חישבו הסכום הכולל של שבעת הסמנים וחילקו לחמש קטגוריות, החל מצריכה נמוכה ביותר לגבוהה ביותר. החוקרים מצאו שככל שרמת הניקוד הביולוגי גבוהה יותר, כלומר יותר פירות וירקות מגוונים, כך הסיכון לסוכרת סוג 2 עתידית נמוך יותר.
    החוקרים מצאו שככל שרמת הניקוד הביולוגי גבוהה יותר, כלומר יותר פירות וירקות מגוונים, המכילים בין היתר ויטמין בי וקרוטנואידים, הסיכון לסוכרת סוג 2 עתידית נמוך יותר.
  • *** תוספת אוקטובר 21
    מחקר, שפורסם באוקטובר 21 בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, החן את הקשר בין תזונה בריאה הכוללת פירות שלמים, לבין הסיכון לסוכרת מסוג 2, כמו גם סבילות לגלוקוז ורגישות לאינסולין.
    הצוות בחן נתונים מ-7,675 אוסטרלים שהשתתפו במחקר AusDiab של מכון בייקר ללב וסוכרת כדי להגיע לממצאי המחקר. הם מדדו את צריכת הפירות ומיצי הפירות באמצעות שאלון תדירות המזון בתחילת המחקר.
    הצוות קבע את הקשרים בין צריכת פירות ומיצי פירות לבין גלוקוז בצום, גלוקוז בצום שעתיים לאחר העמסת סוכר, עמידות ורגישות לאינסולין, רמות אינסולין בצום, ונוכחות סוכרת לאחר מעקב של 5 שנים ו-12 שנים.
    ממצאי המחקר הראו כי בהשוואה למשתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר (Q1), למשתתפים עם צריכת פירות כוללת בינונית (Q3) היה סיכוי נמוך ב-36% לחלות בסוכרת לאחר 5 שנים. כמו כן ככל שצריכת הפירות היתה גבוהה יותר רמת האינסולין ירדה, ככל שצריכת הפירות היתה גבוהה יותר, כך התנגודת לאינסולין ירדה ווהרגישות לאינסולין עלתה
  • *** תוספת אפריל 22
    מחקר שפורסם באפריל 22 בג'ורנל Diabetologia (כתב העת של האגודה האירופית לחקר סוכרת) בחן את פרופילי המטבוליטים הקשורים לדיאטות צמחיות שונות וחקר קשרים אפשריים בין פרופילים אלה לבין הסיכון לפתח T2D.
    הצוות ערך ניתוח של דגימות פלזמה בדם וצריכה תזונתית של 10,684 משתתפים משלוש קבוצות פרוספקטיביות (מחקר בריאות האחיות ומחקר Health Professionals Follow-Up Study. המשתתפים היו בעיקר לבנים, בגיל העמידה (גיל ממוצע 54 שנים), ועם מדד מסת גוף ממוצע (BMI) 25.6.
    משתתפי המחקר מילאו שאלוני תדירות מזון (FFQs) אשר קיבלו ציונים על פי עמידתם בשלוש דיאטות מבוססות צמחים: תזונה מבוססת צומח באופן כללי (PDI); תזונה מבוססת צומח בריאה (hPDI); תזונה מבוססת צומח לא בריאה.
    מדדי התזונה התבססו על הצריכה של אותו אדם מ-18 קבוצות מזון: מזון צמחי בריא (דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, שמנים צמחיים ותה/קפה); מזון צמחי לא בריא (דגנים מזוקקים, מיצי פירות, תפוחי אדמה, משקאות ממותקים בסוכר ומתוקים/קינוחים); ומזונות מן החי (שומנים מן החי, מוצרי חלב, ביצים, דגים/פירות ים, בשר ומזונות שונים מהחי).
    החוקרים בדקו דגימות דם שנלקחו בסוף שנות ה-80 וה-90 בשלב המוקדם של שלושת המחקרים שהוזכרו לעיל כדי ליצור ציוני פרופיל מטבוליטים עבור המשתתפים, וכל המקרים של T2D במהלך תקופת המעקב של המחקר תועדו. ניתוחים של נתונים אלה יחד עם ציוני מדד הדיאטה אפשרו לצוות למצוא מתאמים בין פרופיל מטבוליטים, מדד דיאטה וסיכון T2D.
    המחקר מצא כי בהשוואה למשתתפים שלא פיתחו סוכרת, לאלו שאובחנו עם המחלה במהלך המעקב הייתה צריכה נמוכה יותר של מזונות בריאים על בסיס צמחי, כמו גם ציונים נמוכים יותר עבור PDI ו-hPDI. בנוסף, היה להם BMI ממוצע גבוה יותר, והיה להם סיכוי גבוה יותר ללחץ דם ורמות כולסטרול גבוהות, ולשימוש בתרופות ללחץ דם ולכולסטרול.
    הנתונים המטבולומיים חשפו שתזונה מבוססת צמחים הייתה קשורה לפרופילים מרובי-מטבוליטים ייחודיים, וכי הדפוסים הללו נבדלו באופן משמעותי בין התזונה הצמחית הבריאה והלא בריאה. בנוסף, ציוני פרופיל מטבוליטים הן עבור התזונה הצמחית הכוללת והן עבור התזונה הצמחית הבריאה היו קשורים באופן הפוך לאירועי T2D באוכלוסייה בריאה בדרך כלל, ללא תלות ב-BMI ובגורמי סיכון אחרים לסוכרת.
    על פי הערכות החוקרים תזונה מבוססת צומח (כללי) ותזונה מבוססת צומח בריאה מורידים את הסיכון לסוכרת בין 8.5-37.2%.
    ניתוח נוסף גילה כי לאחר התאמה לרמות של טריגונלין (מקורו בקפה), היפוראט (תוצר של נוגדי חמצון מסוג פנולים שמקורם בפירות ותה), איזולאוצין (חומצת אמינו חיונית), קבוצה קטנה של טריגליצרידים (TAGs) ועוד מספר מטבוליטים אחרים, הקשר בין דיאטות צמחיות ל-T2D נעלם במידה רבה, מה שמרמז שהם עשויים למלא תפקיד מפתח.
    החוקרים מציינים שלטריגונלין הוכיח השפעות מועילות על תנגודת לאינסולין במחקרים בבעלי חיים, וכן שרמות גבוהות יותר של היפוראט קשורות לשליטה גליקמית טובה יותר, הפרשת אינסולין מוגברת וסיכון נמוך יותר ל-T2D.
    https://neurosciencenews.com/diabtetes-plant-diet-20351/
  • *** תוספת מאי 22
    המכללה האמריקאית לרפואת סגנון חיים המיוצגת על ידי פאנל רב-תחומי של 15 מומחים, פרסמה הצהרת קונצנזוס כדי לסייע לרופאים בהשגת הפוגה של סוכרת מסוג 2 במבוגרים המשתמשים בדיאטה כהתערבות ראשית. הצהרת הקונצנזוס מאושרת על ידי האגודה האמריקאית לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE), הנתמכת על ידי האקדמיה לתזונה ודיאטה (AND) ובחסות משותפת של האגודה האנדוקרינית.
    המאמר שפורסם במאי 22 בג'ורנל American Journal of Lifestyle Medicine הוא הראשון שהתמקד בדיאטה כאמצעי ראשוני להשגת הפוגה מתמשכת של סוכרת – ללא תרופות או פרוצדורות – בניגוד לתפקיד הרגיל של הדיאטה כטיפול משלים. הידיעה שדיאטה לבדה יכולה להשיג הפוגה היא מסר מעצים עבור מבוגרים רבים עם סוכרת מסוג 2, במיוחד כאשר היא נתמכת בהסכמה בקרב רופאים פנימיים, קרדיולוגים, רופאי משפחה, אנדוקרינולוגים, תזונאים, דיאטנים ומומחים לרפואת אורח חיים.
    הפאנל הסכים שתזונה כהתערבות ראשונית יכולה להשיג הפוגה אצל מבוגרים רבים עם סוכרת מסוג 2. דיאטה כהתערבות ראשונית נחשבה ליעילה ביותר כאשר שמה דגש על מזון שלם וצמחי כולל דגנים מלאים, ירקות, קטניות, פירות, אגוזים וזרעים.
    החוקרים מציינים שתזונה בריאה היא מרכיב בסיסי בהנחיות אורח החיים הנוכחיות לטיפול בסוכרת מסוג 2, אך לעיתים קרובות מתעלמים ממנה בגלל היעדר הכשרת רופאים ומודעות למטופלים.
    בסך הכל, צוות המומחים השיג קונצנזוס על 69 הצהרות, הנוגעות לדיאטה והפוגה של סוכרת מסוג 2, פרטים תזונתיים וסוגי דיאטות, התערבויות משלימות ואלטרנטיביות, תמיכה, ניטור, דבקות בטיפול, ירידה במשקל, תשלום ומדיניות.
  • *** תוספת נובמבר 22
    מחקר עוקבה פרוספקטיבי נערך על 203,541 גברים ונשים בארה"ב במשך יותר מ-30 שנה. כל המשתתפים היו נקיים מ-T2D, מחלות לב וכלי דם וסרטן בתחילת המחקר.
    כל ארבע שנים, המשתתפים ביצעו הערכות תזונתיות באמצעות שאלון תדירות מזון מאומת. החוקרים יצרו ציונים המבוססים על אחוז האנרגיה הכוללת שכל אדם קיבל מהצריכה היומית שלו של חלבונים, שומנים ופחמימות. לאחר מכן הם חילקו את המשתתפים לחמש קבוצות.
    הקבוצה הדלה ביותר של פחמימות צרכה כ-40% פחמימות.
    לאחר מכן העריכו החוקרים את איכות התזונה, על ידי סיווג 18 קבוצות של רכיבי תזונה, כגון דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, ממתקים וקינוחים, שומן מן החי, מוצרי חלב ובשר.
    ממצאי המחקר פורסמו באוקטובר 22 בג'ורנל Circulation.
    המחקר מצא שבסך הכל, דיאטה דלת פחמימות לא הפחיתה את הסיכון ל-T2D. עם זאת, כאשר מקורות החלבון התזונתיים נבחנו בנפרד, החוקרים מצאו הבדלים ניכרים בסיכון T2D.
    אלה שכללו בעיקר חלבון צמחי בתזונה שלהם היו בסיכון מופחת של 6% ל-T2D במהלך 30 השנים. עבור אלה שהגבילו את צריכת פחמימות מזוקקות, הסיכון ל-T2D הופחת עוד יותר, ב-15% פחות מאלה בדיאטה רגילה.
    לעומת זאת, לאלו בדיאטה דלת פחמימות שאכלו בעיקר חלבון מן החי, היה סיכון גבוה ב-35% ל-T2D, שעלה ל-39% אצל אלו שאכלו גם דיאטה דלת דגנים מלאים.
  • *** תוספת פברואר 23
    דיאטה דלת פחמימות המורכבת בעיקר ממזונות צמחיים היתה קשורה באופן מובהק לסיכון נמוך יותר למוות בטרם עת בקרב אנשים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה ממחקר שהובילו חוקרים בהרווארד T.H. זהו מחקר העוקבה הפרוספקטיבי הראשון שבחן את הקשר בין סוגים שונים של דפוסי תזונה דלת פחמימות ותמותה בקרב אנשים עם סוכרת מסוג 2 מאובחנת.
    המחקר פורסם בפברואר 23 בג'ורנל Diabetes Care.
    החוקרים מציינים שלמרות שההימנעות מפחמימות פשוטות ומעובדות הומלצה רבות כדי להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, המחקר הנוכחי מספק ראיות אמפיריות ראשונות על האופן שבו דיאטות דלות פחמימות יכולות לעזור לנהל את התקדמות הסוכרת הקיימת.
    החוקרים ניתחו 34 שנים של נתוני בריאות מ-7,224 נשים שהשתתפו במחקר הבריאות של האחיות ו-2,877 גברים שהשתתפו במחקר המעקב של אנשי מקצועות הבריאות, שכולם פיתחו סוכרת מסוג 2 לאחר תחילת המחקרים הללו. המשתתפים מילאו מדי שנה שאלונים על אורח חיים והיסטוריה רפואית, ואפשרו לחוקרים להעריך את הרכבי התזונה שלהם ולתת ציון לפי צריכת חלבונים ושומנים מן החי, חלבונים ושומנים צמחיים, פחמימות באיכות גבוהה ופחמימות באיכות נמוכה.
    הממצאים הראו ירידה של 24% בתמותה מכל הסיבות בקרב אלו המקפידים על דפוס תזונה דל פחמימות. היתרונות הבריאותיים היו חזקים יותר עבור דיאטות דלות פחמימות שהדגישו מזון מהצומח ופחמימות איכותיות, כגון פירות, ירקות ודגנים מלאים. דיאטות אלו היו קשורות גם לירידה במחלות לב וכלי דם ותמותה מסרטן. דיאטות דלות פחמימות שהדגישו מוצרים מן החי ופחמימות באיכות נמוכה, כגון תפוחי אדמה, תוספת סוכרים ודגנים מזוקקים, לא היו קשורות באופן מובהק לתמותה נמוכה יותר.
    העורך הראשו של המחקר Qi Sun מהמחלקה של תזונה ואפידימיולוגיה של הורוואד, סיכם שמחקר זה, שוב, מדגיש את החשיבות של איכות התזונה בעת בחירה בין דיאטות שונות לשליטה וניהול סוכרת.
    https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/plant-based-low-carbohydrate-diet-linked-with-lower-risk-of-premature-death-for-people-with-type-2-diabetes/
  • *** תוספת אפריל 23
    מחקר שנעשה על ידי חוקרים מבית הספר למדעי התזונה באוניברסיטת Tufts ושבחן צריכת תזונה ב-184 מדינות, מעריך שתזונה לקויה תרמה ליותר מ-14.1 מיליון מקרים של סוכרת מסוג 2 בשנת 2018, המהווים למעלה מ-70% מהאבחנות החדשות בעולם.
    הניתוח, שבחן נתונים מהשנים 1990-2018, מספק תובנה חשובה לגבי הגורמים התזונתיים שמניעים את עומס הסוכרת מסוג 2 לפי אזורי עולם.
    המחקר פורסם באפריל 23 בכתב העת Nature Medicine.
    מתוך 11 הגורמים התזונתיים שהוערכו, לארבעה הייתה תרומה גדולה לעלייה בשכיחות הסוכרת מסוג 2 בעולם: תזונה מופחתת דגנים מלאים (26.1%); עודף אורז וחיטה מזוקקים (24.6%); עודף בשר מעובד (20.3%); עודף בשר אדום לא מעובד (20.1%).
    תוצאות מעניינות נוספות:
    • הניתוח גילה שתזונה לקויה גורמת לשיעור גדול יותר מכלל ההיארעות של סוכרת סוג 2 בגברים לעומת נשים, בצעירים לעומת מבוגרים, ובתושבים עירוניים לעומת כפריים.
    • מדינות ממרכז ומזרח אירופה ומרכז אסיה – במיוחד בפולין וברוסיה, שבהן דיאטות נוטות להיות עשירות בבשר אדום, בשר מעובד ותפוחי אדמה – היו עם המספר הגדול ביותר של מקרי סוכרת מסוג 2 הקשורים לתזונה.
    • השכיחות הייתה גבוהה גם באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, במיוחד בקולומביה ובמקסיקו, אשר נזקפה ל"זכותה" צריכה גבוהה של משקאות ממותקים, בשר מעובד וצריכה נמוכה של דגנים מלאים.
    • מבין 30 המדינות המאוכלסות ביותר שנחקרו, בהודו, ניגריה ואתיופיה היה הכי פחות מקרים של סוכרת מסוג 2 הקשורה לאכילה לא בריאה.
      https://now.tufts.edu/2023/04/17/study-links-poor-diet-14-million-cases-type-2-diabetes-globally
  • *** תוספת דצמבר 23 – תזונה בריאה על בסיס צמחי
    צוות חוקרים מאוניברסיטת Vienna, בחן 113,097 משתתפים ממחקר הביובנק הבריטי (UK Biobank) במשך תקופה של 12 שנים. על פי ממצאיהם, שפורסמו בדצמבר 23 בכתב העת Diabetes & Metabolism, תזונה צמחית בריאה עם הרבה פירות וירקות טריים ומוצרים מדגנים מלאים מפחיתה את הסיכון לסוכרת ב-24%, אפילו בנוכחות נטייה גנטית וגורמי סיכון אחרים לסוכרת כמו השמנת יתר, גיל מתקדם או חוסר פעילות גופנית. כלומר הסיבות מאחורי ההשפעה האנטי-סוכרתית של תזונה צמחית בריאה חורגות הרבה מעבר לאחוז השומן הבטני והיקף המותניים.
    מנגד נמצא כי תזונה לא בריאה על בסיס צמחי עם שיעור גבוה של חטיפים, דגנים מעובדים ומשקאות ממותקים, נמצאה קשורה לסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2.
    לטענת החוקרים זהו גם המחקר הראשון שזיהה כי תזונה בריאה על בסיס צומח שומרת על ערכים טובים של סמנים ביולוגיים מטבוליים הקשורים לסוכרת כגון: שומנים בדם (טריגליצרידים), סוכר בדם (HbA1c), מדדי דלקת (CRP) ופקטור גדילה דמוי אינסולין (IGF1) וגם שומרת על תפקודים טובים של הכבד והכליות, שני איברים חיוניים לבריאות טובה אצל אנשים שכבר סובלים מסוכרת.
    https://www.meduniwien.ac.at/web/en/about-us/news/2023/news-in-december-2023/gesunde-pflanzliche-ernaehrung-reduziert-diabetesrisiko-um-24-prozent/
  • *** תוספת מאי 24
    מחקר שפורסם במאי 24 בכתב העת Nutrition & Diabetes מגלה כי הגברת צריכת מזונות עשירים בפלבנואידים יכולה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
    החוקרים מסבירים שצמחים הם מקורות עשירים של תרכובות פוליפנוליות שונות. פלבנואידים הם מחלקה של תרכובות פוליפנוליות המקובצות לשש תת-קבוצות עיקריות: פלבנונים, פלבונים, פלבנולים, פלבונולים, אנתוציאנינים ואיזופלבונים.
    כמו כן הם מוסיפים שעדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים (RCTs) מצביעות על כך שצריכה גבוהה יותר של פלבנואידים קשורה לרגישות מוגברת לאינסולין, ירידה בתנגודת לאינסולין ושיפור בפרופיל השומנים בדם.
    במחקר זה, הם חקרו את הקשר בין תזונה עשירה בפלבנואידים לבין סוכרת מסוג 2 באוכלוסיית בריטניה בקנה מידה גדול. סך של 113,097 משתתפים מהביובנק הבריטי נרשמו למחקר.
    הערכות תזונתיות שהתקבלו מהמשתתפים נותחו באמצעות מסדי נתונים של משרד החקלאות האמריקאי כדי לחשב צריכת פלבנואידים. עשרה פריטי מזון עשירים בפלבנואידים נבחרו על סמך הצריכה היומית הממוצעת. ציון Flavodiet חושב על ידי סיכום המספר הכולל של המנות שנצרכו על פני עשרת פריטי המזון שנבחרו.
    במהלך תקופת המעקב הממוצעת של המחקר (12 שנים), זוהו 2,628 מקרי סוכרת מסוג 2.
    צריכת הפלבנואידים הממוצעת ליום הייתה 805.7 מיליגרם.
    הניתוח שהותאם למאפיינים דמוגרפיים ואורח חיים של המשתתפים גילה ש-FDS גבוה יותר (שש מנות מזון עשיר בפלבנואידים ליום) קשור לסיכון נמוך ב-28% לאירוע סוכרת מסוג 2, בהשוואה ל-FDS נמוך יותר (מנה אחת של פלבנואיד).
    • ניתוח מינון-תגובה גילה כי הגדלת מנה אחת ליום של מזונות עשירים בפלבנואידים קשורה לסיכון נמוך ב-6% לסוכרת.
    • צריכה גבוהה יותר של תה שחור/ירוק, פירות יער ותפוחים קשורה לסיכון נמוך ב-21%, 15% ו-12% לסוכרת מסוג 2, בהתאמה.
    • צריכה גבוהה יותר של אנתוציאנינים, פלבנולים, פלבונולים, פלבונים, ופרואנטוציאנידינים קשורה לסיכון נמוך ב-19%, 26%, 28%, 19% ו-27% של אירועי סוכרת, בהתאמה.
    • באופן ספציפי, הממצאים הצביעו על כך שההשפעות המיטיבות של דיאטה עשירה בפלבנואידים על ניהול משקל הגוף, חילוף החומרים של גלוקוז, דלקת בסיסית ותפקודי כליות וכבד אחראיות חלקית להפחתה בסיכון לסוכרת מסוג 2 שנצפה במחקר.
  • *** תוספת נובמבר 24
    סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמה באוקטובר 24 בכתב העת Advances in Nutrition, וכוללת 66 מאמרים מהשנים 1998-2023 ו-7 ניסויים מבוקרים אקראיים (RCTs), שנמשכו בממוצע 26 שבועות וכללו 770 משתתפים בגילאי 44-61, בחנה את ההשפעה של תזונה צמחונית וטבעונית כטיפול במבוגרים עם סוכרת מסוג 2.
    התוצאות של ניסויי RCTs הצביעו על כך שתזונה מבוססת צומח תומכת בשליטה ברמת הסוכר בדם ומפחיתה את ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) – סמן המבטא את רמת הסוכר הממוצעת בדם במשך שלושת החודשים האחרונים.
    החוקרים סיכמו שהממצאים מסקירה זו תומכים בהכללת דפוסי תזונה צמחוניים או טבעוניים בתוכניות טיפול תזונתי לאנשים עם T2DM. הקלינאים יכולים לשפר את המודעות ביחס ליתרונות של שילוב מזונות צמחיים בתזונה ולהעצים את הצרכנים להחליף בהדרגה מזון לא בריא באפשרויות בריאות יותר מבוססות צומח.
    הם מציעים לערוך מחקרים גדולים יותר כדי להבין האם היתרונות של דפוסי תזונה צמחוניים וטבעוניים מעובדים באופן מינימלי ודפוסי תזונה מבוססי צומח המכילים כמויות קטנות של מוצרים רזים מהחי ומעובדים באופן מינימלי. למשל, דפוסי תזונה פסקו-צמחוניים או ים תיכוניים. לבסוף, איכות הדיאטה הכוללת בקרב טבעונים וצמחונים עשויה להיות הטרוגנית ויש לעקוב אחר זאת בחקירות עתידיות כדי לקבוע במדויק את ההשפעות.
  • *** תוספת מרץ 25
    מחקר שפורסם במרץ 25 בכתב העת Nutrition Reviews בחן האם תזונה צמחונית או טבעונית יכולה לשפר את רמת הגלוקוז בדם ואת בריאות הלב המטבולית בחולים עם T2DM בהשוואה לתזונה אוכלת כל.
    המחקר 9 מחקרים אקראיים מבוקרים RCTs שכללו 681 משתתפים. התוצאות הצביעו על כך שתזונה צמחונית או טבעונית הפחיתה את ערכי המוגלובין מסוכר (HbA1c) בממוצע 0.36 נקודות, את הכולסטרול מסוג LDL ב-0.16 mmol/L ואת אינדקס מסת הגוף ב-0.94 נקודות באוכלוסייה עם T2DM בתקופה של 12 שבועות.
  • *** תוספת אוגוסט 25
    השכיחות של סוכרת מסוג 2 ממשיכה לעלות, בעוד שתזונה מבוססת צומח צוברת פופולריות בשל יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, קיים צורך לאשר ולאפיין את היתרונות הללו, במיוחד לאור העובדה שלא כל המזונות מהצומח נחשבים בריאים בהקשר זה. מטרת המחקר הייתה להעריך באופן מקיף כיצד היצמדות לתזונה צמחונית וטבעונית, תוך הבחנה בין סוגים שונים ובין תזונה צמחית בריאה (hPDI) ללא בריאה (uPDI), קשורה לסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
    החוקרים סקרו את הספרות הרפואית עד יולי 25, וניתחו נתונים מ-36 מחקרים שכללו מידע על הרגלי תזונה מבוססי צומח והקשר שלהם לסיכון לסוכרת מסוג 2. הם השתמשו במדדים שונים, ביניהם:
    PDI (Plant-based Diet Index): מדד כללי לתזונה מבוססת צומח.
    hPDI (Healthy Plant-based Diet Index): מדד לתזונה מבוססת צומח בריאה, הכוללת ירקות, קטניות, דגנים מלאים ופירות.
    uPDI (Unhealthy Plant-based Diet Index): מדד לתזונה מבוססת צומח שאינה בריאה, המאופיינת בצריכה גבוהה של דגנים מעובדים, ממתקים ומשקאות ממותקים. החוקרים ביצעו גם ניתוחי רגישות ותתי קבוצות כדי לוודא את מהימנות הממצאים.
    והממצאים הראו:
    קשר הפוך בין היצמדות לתזונה צמחונית/טבעונית לסיכון לסוכרת מסוג 2. ההשפעה המיטיבה הייתה חזקה יותר עבור טבעונים (35%-) וצמחונים לקטו-אובו (32%-). תזונה מבוססת צומח בריאה (hPDI) הראתה קשר הפוך וכמעט לינארי עם סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 (0.75). משמעות הדבר היא שבהשוואה בין הקבוצה עם ההיצמדות הגבוהה ביותר לתזונה זו לבין הקבוצה עם ההיצמדות הנמוכה ביותר, נצפתה ירידה משמעותית של 25% בסיכון לסוכרת מסוג 2. לעומת זאת, היצמדות לתזונה מבוססת צומח לא בריאה (uPDI) נמצאה קשורה באופן ישיר ולינארי לעלייה בסיכון לסוכרת מסוג 2 (0.73). משמעות הדבר היא שבהשוואה בין הקבוצה עם ההיצמדות הגבוהה ביותר לתזונה הלא הבריאה לבין הקבוצה עם ההיצמדות הנמוכה ביותר, נצפתה עליה של 27% לסיכון לסוכרת.
    _
    נתונים אלו תומכים במסקנה כי ככל שרמת ההיצמדות לתזונה בריאה זו עולה, כך הסיכון יורד באופן לינארי.
    החוקרים ציינו שהיתרונות הבריאותיים של תזונה מבוססת צומח נובעים מאיכות המזונות הנצרכים, ולא רק מעצם ההימנעות מבשר. ישנה חשיבות מכרעת לצריכה מוגברת של מזונות "בריאים" כמו דגנים מלאים, ירקות ופירות.
    החוקרים גם הציעו מנגנונים שעומדים בבסיס היתרונות הבריאותיים שכוללים השפעות נוגדות דלקת ונוגדות חמצון, שיפור במאזן חיידקי המעי (מיקרוביוטה) וסיוע בשמירה על משקל תקין.
  • מחקרים נוספים שמראים שתזונה מבוססת צומח מועילה לסוכרת [1][2][3][4][5][6][7][8].
אכילת 2 מנות פרי מלא ליום מורידה סיכון לסוכרת סוג 2
תזונה מבוססת צומח – השמנת יתר.
תזונה מבוססת צומח – הגורם המשפיע ביותר על מוות בטרם עת.
תזונה מבוססת צומח – טבעונות צמחונות ואוכלי כל.

למאמר המרכז למניעה וטיפול בסוכרת היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב