אומגה 3 (ALA EPA DHAׂ)·אומגה 6·כאבי ראש- מיגרנות·כאבים·מערכת עצבים·תזונה מערבית

חומצות שומן (אומגה 3/ אומגה 6) – דלקות וכאבים נוירופתיים לרבות מיגרנות

שומנים באופן כללי נחוצים לשם עיבוד חומרי מזון, ליצירת אנרגיה, ולסינתוז הורמונים. שומנים חיוניים לפעילות תקינה של המוח, העיניים, הלב, מערכת העיכול, בלוטות המין, הקיבה, העור ולכל איבר ואיבר בגוף.

על חשיבות חומצת השומן אומגה 3 הרחבתי את הדיבור לרבות הקשרה לתמיכה בתהליכי דלקת.

חומצת השומן אומגה 6 פחות נמצאת בכותרות, מהסיבה שאינני מכיר מישהו שתזונתו חסרה בו. ההיפך הוא הנכון… ברוב המקרים הוא נמצא בעודף, במיוחד בתזונה מערבית שמפוצצת בשמן סויה, תירס ושומשום (לרבות בטחינה). וכן חטיפים מעובדים, מזון מהיר, עוגות ובשרים שומניים.
השמנים ומעובדים האלה לא נמצאים אצלי בתזונה בכלל. אני מעדיף את המקורות של אומגה 6 מהזרעים עצמם (שומשום/טחינה מלא, גרעיני חמניה, דלעת, שקדים ומיני אגוזים).
לחומצת השומן אומגה 6 חשיבויות רבות לבריאות שלנו: היא מומרת בגוף לפרוסטגלנדינים שבעת זיהום מעלים את החום, מווסת לחץ דם, קרישת דם, מערכת החיסון והשינה.
היא שומרת על בריאות העור, מפחיתה את השומנים בדם וחיונית לבניית קרומי תאי הגוף.
אבל כאשר היא בעודף, ואצל רבים היא בעודף, היא מעודדת תהליך דלקתי וזה כבר יכול להתקשר להרבה מחלות כרוניות ממעיים, כלי דם ולב, סוכרת, השמנה, אלצהיימר ועוד.

אומרים שהיחס בין חומצות השומן 3 ו-6 צריך להיות 1 ל-4 בהתאמה. אינני יודע אם ניתן ליצור מצב מדויק שכזה, אבל על פי הערכות. התזונה המערבית עומדת היום על יחס של 1 ל- 20/25. כלומר עודף אומגה 6 ומיעוט אומגה 3. ולכן יש לשים דגש על מקורות שמכילים אומגה 3 ביחס הפוך לאומגה 6, כלומר או דרך תוספי מזון עליהם כתבתי כאן או מזונות שמכילים אותו בריכוז גבוה יותר כמו זרעי/שמן צ'יה, זרעי/ שמן פשתן, אגוזי מלך (גם כשמן).

במחקר שפורסם ביוני 21 בג'ורנל Nature צוות של חוקרים מאוניברסיטת סן אנטוניו בחנו את הקשר בין תזונה לכאבים כגון דלקת פרקים, מטראומה או ניתוח או כאב נוירופתי (כתוצאה מסוכרת).
במאמר זה צוות החוקרים השתמשו בשיטות מרובות בקרב עכברים ובני אדם כדי לחקור את תפקידן של חומצות שומן רב בלתי רוויות במצבי כאב. הם מצאו כי תזונה מערבית טיפוסית עשירה בשומנים רב בלתי רוויים מסוג אומגה 6 שימשה גורם סיכון משמעותי לכאבים דלקתיים ונוירופתיים כאחד.
החוקרים מצאו כי היפוך תזונה זו, במיוחד על ידי הורדת אומגה 6 והגברת השומנים באומגה 3, הפחית מאוד את מצבי הכאב הללו. כמו כן, המחברים ראו כי רמות של שומני אומגה 6 המצויים בעור בחולים הסובלים מכאבים נוירופתיים סוכרתיים מסוג 2 קשורים מאוד לרמות הכאב המדווחות ולצורך בנטילת תרופות לשיכוך כאבים.

מיגרנה היא מחלה נוירולוגית, נחשבת בין הגורמים השכיחים ביותר לכאבים כרוניים, אובדן זמן עבודה והורדת איכות חיים. יותר מ -4 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים ממיגרנה כרונית (לפחות 15 ימי מיגרנה בחודש) ומעל 90% מהחולים אינם מסוגלים לעבוד או לתפקד כרגיל במהלך התקף, שיכול להימשך בין ארבע שעות לשלושה ימים. נשים בגילאי 18 עד 44 נוטות במיוחד למיגרנה, וכ-18% מכלל הנשים האמריקאיות נפגעות. תרופות נוכחיות למיגרנה בדרך כלל מציעות הקלה חלקית בלבד ויכולות לגרום לתופעות לוואי שליליות כולל הרדמות, תלות או התמכרות.

במחקר שפורסם ביולי 21 בג'ורנל BMJ לקחו החוקרים 182 מבוגרים עם מיגרנות תכופות ובחנו את השפעת ריכוזי חומצות שומן על המיגרנות שלהם.
חומצה לינולאית היא חומצת שומן רב בלתי רוויה הנגזרת בדרך כלל מהתזונה האמריקאית משמן תירס, שמן סויה ושמנים דומים אחרים, והיא נמצאת גם באגוזים וזרעים.
המחקרים הקודמים של הצוות בחנו אם חומצה לינולאית הדליקה את הרקמות ודרכי עיבוד כאב הקשורות למיגרנה בעצב הטריגמינאלי, הגדול והמורכב ביותר מבין 12 עצבי הגולגולת של הגוף. הם גילו שתזונה נמוכה יותר בחומצה לינולאית וגבוהה ברמות חומצות שומן אומגה 3 יכולה להרגיע את הדלקת ולהקל בכאב.
במחקר הנוכחי שארך 16 שבועות המשתתפים חולקו באופן אקראי לאחת משלוש תוכניות דיאטה בריאות. כל המשתתפים קיבלו ערכות ארוחה הכוללות דגים, ירקות, חומוס, סלטים ופריטים לארוחת בוקר:
קבוצה 1 קיבלה ארוחות בעלות רמות גבוהות של דגים שומניים או שמנים מדגים שומניים וחומצה לינולאית מופחתת.
קבוצה 2 קיבלה ארוחות עם רמות גבוהות של דגים שומניים וחומצה לינולאית גבוהה יותר.
קבוצה 3 קיבלה ארוחות עם חומצה לינולאית גבוהה ורמות נמוכות יותר של דגים שומניים כדי לחקות כמות ממוצעת של ארה"ב.
במהלך תקופת ההתערבות, המשתתפים עקבו אחר מספר ימי המיגרנה, משך ועוצמתם, יחד עם האופן שבו כאבי הראש שלהם השפיעו על יכולותיהם לתפקד בעבודה, בבית הספר ובחיים החברתיים שלהם, ובאיזו תדירות הם היו צריכים לקחת תרופות נגד כאבים. עם תחילת המחקר, המשתתפים היו בממוצע יותר מ -16 ימי כאב ראש בחודש, למעלה מחמש שעות של כאבי מיגרנה ליום כאבי ראש, והיו להם ציוני בסיס המראים השפעה חמורה על איכות החיים למרות השימוש במספר תרופות נגד כאבי ראש.
התזונה הנמוכה בשמן צמחי ועולה בדגים שומניים הניבה הפחתה של בין 30% ל -40% בסך כל שעות כאב הראש ליום, שעות כאבי ראש קשות ביום, וימי כאבי ראש כלליים בחודש בהשוואה לקבוצת הביקורת. בדגימות דם מקבוצת משתתפים זו היו גם רמות נמוכות יותר של שומנים הקשורים לכאב.
מחקר זה מצא עדויות מסקרנות לכך שלשינויים תזונתיים יש פוטנציאל לשיפור מצב כאב כרוני מתיש מאוד כמו מיגרנה ללא החסרונות הקשורים לתרופות שנקבעו לעיתים קרובות. עוד מציינים החוקרים ששינויים בתזונה עשויים להקל קצת על מיליוני האמריקאים הסובלים מכאבי מיגרנה. ושזו עדות נוספת לכך שהמזון שאנו אוכלים יכול להשפיע על דרכי הכאב.

This research found intriguing evidence that dietary changes have potential for improving a very debilitating chronic pain condition like migraine without the related downsides of often prescribed medications
Changes in diet could offer some relief for the millions of Americans who suffer from migraine pain. It's further evidence that the foods we eat can influence pain pathways.
https://www.nia.nih.gov/news/consuming-diet-more-fish-fats-less-vegetable-oils-can-reduce-migraine-headaches

מקורות מומלצים לאומגה 3

אם אתם מוצאים את המידע מענין ומועיל ומעוניינים בהמשך העשייה למען בריאות טבעית מודעת לכולם, מוזמנים לתרום בכל סכום (חד פעמי או חודשי)

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s