דמנציה ואלצהיימר·מחלות לב וכלי דם·מחלות מטבוליות·שומן טראנס

שומן טראנס מעלה סיכון גם לדמנציה

שומן בתזונה זה דבר חשוב, אפילו חשוב ביותר!

יש אנשים שעדין חושבים ששומן זה דבר לא טוב, כנראה בגלל ההקשר של עודף שומנים בדם והשמנת יתר שלהם מיוחסות בעיות בריאותיות ואסתטיות. כלומר ישנו פחד ששומן עושה זאת.. וזה ממש לא נכון. מה שעושה את רוב הבעיות בהקשר זה הוא סוכר ועודף של חמצון שומן וכולסטרול…
חומצות שומן הן חיוניות להמון תהליכים ובמניעת המון מחלות…אבל… ישנם כמה שומנים שאינם בריאים לנו במיוחד אלה המכונים שומן טראנס…
מהו שומן טרנס?
כל מקור של שומן שעובר שינוי מבני בקשר הכפול שלו (ציס לטראנס). זה קורה מעט מאוד באופן טבעי בבעלי חיים מעלי גירה ולכן נמצא מעט גם בבשר ומוצרי חלב. אבל עיקר המקורות לשומן טראנס הוא מתעשית המזון, וכל זאת כדי להאריך חיי מדף ובכדי ליצור שומן נוקשה שגורם למשל למאפים (בורקסים, מלאווח, סופגניות, עוגיות מתוקות ויבשות, צ'יפס וכדומה), לקבל את הקראנצ'יות שלהם.
הסיבה העיקרית לשימוש בשומן טרנס היא כלכלית… הרבה יותר זול כי ניתן לייצר אותו משמנים זולים כמו סויה שהם כשלעצמם לא איכותיים, פחות בריאים ולרוב גם מהונדסים.

להבנה בהקשר הכימי בין ציס לטרנס:

https://www.easy-chemistry.co.il/%D7%A6%D7%99%D7%A1-%D7%95%D7%98%D7%A8%D7%90%D7%A0%D7%A1/

ישנם לא מעט מחקרים שמראים קשר בין צריכה מוגברת של מאכלים המכילים שומן טראנס למחלות כלי דם ולב ובמדינות מסוימות יש הגבלה בשימוש שלו לדוגמה בארצות הברית יצאה הנחיה של ה-FDA ב-2015 לכל תעשיות המזון להפסיק את השימוש בו עד 2018. בישראל גם יש בקשה דומה אבל היא לא מספיק טובה בשלב הזה…במחקר שפורסם באוקטובר 2019 בג'ורנל הרפואי Neurology
החוקרים עקבו במהלך 10 שנים אחרי 1628 יפנים בני 60 פלוס ללא דמנציה אחר התזונה שלהם ושאר הרגלי חיים. כאשר אספו את הנתונים החוקרים חילקו את הנחקרים ל- 4 קבוצות בדרגות שונות של שימוש במאכלים המכילים שומן טראנס. ומצאו שאלה שצרכו כמויות גבוהות של שומן טראנס נמצאו בסיכון גבוה יותר בין 52-74% ללקות בדמנציה מאלה שצורכים מעט ממנו.

מבחינתי תעשית המזון היא מאוד בעיתית, אך היא מחויבת לרשום על כל מוצר את רמות שומן הטראנס ועליכם לבדוק כל מוצר שאתם רוכשים (לשים לב שגם שומן מוקשה הוא שומן טראנס)… הבעיה הגדולה יותר היא דווקא במוצרים שנמכרים במשקל במיוחד אלה שציינתי בתחילת הפוסט…
ולכן אם יש דודא למאכל מזיק, לפחות תעשו אותו בעצמכם, כך תדעו מה יש במה שאתם מאכילים את הילדים בימי ההולדת ואת האורחים בחגים ובאירועים חברתיים ומשפחתיים.

https://n.neurology.org/content/early/2019/10/23/WNL.0000000000008464

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s