An apple a day keeps the doctor away
בפתגם הזה השתמשו כבר במאה ה-19 בעיקר מורים והורים שחשבו רפואה מונעת.
צוות חוקרים מאוקספורד החליטו לבדוק את העניין הזה אל מול סטטינים והיכולת שלהם למנוע מוות ממחלות לב. את המחקר פירסמו בשנת 2013 בג'ורנל הרפואי BMJ
את מאגר הנתונים של הסטטינים ביכולתם למנוע מוות ממחלות לב ושבץ הם לקוח ממחקר שפורסם ב-2012 בג'ורנל הרפואי Lancet שם נטען שסטטינים מורידים ב-12% את הסיכון למוות מאותן מחלות.
לפי הנתון הזה החוקרים חישבו והעריכו שסטטינים מצילים 9400 חיי אדם כל שנה בהנחה שמתוך כל אלה שיומלץ לצרוך סטטינים יצרכו בפועל 70% (הענות לטיפול).
Assuming 70% compliance, offering statins to 17.6 million more adults would result in a reduction in the annual number of vascular deaths by 9400
החלק השני התייחס לצריכה של 'תפוח ליום' לכל האנשים באנגליה מעל גיל חמישים והם העריכו שבהיענות של 70% לכך ינצלו 8500 חיי אדם מאותן מחלות עבורן רושמים סטטינים. כמו כן הם ראו שאם ההיענות תהיה 90% מהאנשים יינצלו 11,000 חיי אדם.
ובהתחשב שיותר קל להתמיד (מעשית ורעיונית) בתפוחים אז זה אפילו מרשים.
An apple a day applying this diet to 70% of the total UK population aged over 50 years, we
estimate the annual number of vascular deaths averted or delayed to be 8500
If compliance with apple prescriptions was 90%, the number of vascular deaths averted would increase to 11 000
כמובן שהם לא חושבים שצריך להחליף את הסטטינים בתפוחים אלא פשוט להוסיף אותם לתפריט היומי.
אני לא יודע מהי העוצמה של המאמר הזה, אבל מבחינתי יש פה הצהרה ברורה והיא גם מבוססת מחקרית.
הם גם לא באמת בדקו רק תפוחים כי אם פירות וירקות [1] [2]
We assumed the effect on health of consuming an extra apple a day to be the same irrespective of baseline apple consumption, as described in the underlying meta-analyses describing the relations between fruit and vegetable consumption and cardiovascular disease
אז מה באמת נעדיף?
סטטינים, שאולי מצילים חלק מהאנשים אבל הם גם מייצרים המון בעיות ומחלות אחרות כמו סוכרת ובעיות קוגנטיביות, בעיות נוירופתיות, בעיות תפקוד של כבד ולבלב ובעיות סקסואליות , לופוס, כאבי שירים, פגיעה ברמות טסטוסטרון סרטן עור מסוג מלנומה וניוון שרירים ALS
או
פירות וירקות שבמקסימום מישהו אולי רגיש לאחד או שניים מהם והמגוון הוא עצום!
ויש בינהם גם כאלה שיודעים לאזן כולסטרול ושומנים בדם באם צריך…
במחקר בינלאומי מבוקר כפול סמיות אקראי שפורסם בינואר 22 בג'ורנל Journal of Nutrition מראים שאפילו חטיפים ואבקות מהן מכינים שייקים, שבבסיסם אגוזים, צ'יה ופירות יער. החטיפים הכילו ביום 5 גרם של סיבים תזונתיים, 1000 מ"ג אומגה 3, 1000 מ"ג פיטוסטרולים ו-1800 μmol נוגדי חמצון ונראה שינוי מהותי כבר אחרי 30 יום.
לאחר חודש רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ירדו ב-9 אחוזים. ואצל ארבעה משתתפים היו ירידות של עד 30 אחוז, בדומה להשפעות של סטטינים חזקים.

המחקר הזה מראה שהחלפת חלק קטן מהמאכלים הלא בריאים במשהו בריא, כבר עושה עבודה. אז מה יעשה שינוי מהותי?