אלצהיימר ודמנציה·דיאטה ים תיכונית·תזונה מבוססת צומח - טבעונות

תזונה מבוססת צומח – בעיות קוגנטיביות (אלצהיימר/דמנציה)

מחקר גדול מראה (שוב)… המחקר שפורסם באוגוסט 2019 בג'ורנל הרפואי של אוקספורד, בחן 4 סוגים של דיאטות אצל 16,948 סינים (סינגפור) בגילאי 45-74 ועקבו אחריהם כ- 20 שנים.
כמובן שמלבד התזונה הם גם התייחסו לאלמנטים נוספים שיכולים להשפיע כמו עישון, אלכוהול, פעילות גופנית וכדומה.

  • תזונה ים תיכונית הכוללת שפע מזונות מהצומח (פירות וירקות, דגנים וקטניות, אגוזים ושקדים), שמן זית, מעט (moderate) גבינות, דגים ושאר מאכלי ים.
  • תזונה להורדת לחץ דם (DASH)/
  • תזונה על בסיס alternative Healthy Eating Index – שהיא תזונה למניעת מחלות לב וכלי דם, סוכרת וכדומה, ובסיסה המנעות ממזונות שמעלים סיכון.
  • תזונה מבוססת צומח Plant-based diet index
  • תזונה מבוססת צומח healthful plant-based diet index
    הדגש בשתיים האחרונות היא גם המנעות ממזונות מהצומח שפחות טובים כמו מיצים. כלומר דגש גם על המקור של הצומח וההתייחסות לאופן הצריכה.

התוצאות היו טובות בכולן בשיעור ממוצע של הורדת סיכון בין 18-33% למחלות קוגנטיביות (אלצהיימר ודמנסיה).
אין הנחיות פרטניות באופן כללי, או איזו דיאטה מתאימה לכולם, כי מה שטוב ונכון לי לא בהכרח טוב ונכון לאחר.
בהכי כללי שניתן…
תזונה מגוונת מבוססת צומח (פירות וירקות עם קליפה כמה שיותר, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושאר זרעים, תבלינים, שמנים (זית, קוקוס, אבוקודו), מכל הצבעים מכל המינים, מכל הצורות, מכל הטעמים ומכל המרקמים.
שלב הבא: להיות קשוב לרחשי הבטן. לחפש ולמצוא מה הגורם לסימן שהופיע ואותו לסלק (איך יודעים? רושמים אם לא זוכרים ואחרי כמה פעמים שקורה מתחילים החיבורים). בימים של תחושה טובה לחפש מה עשה לי טוב ולהרבות.
להמנע משינויים קיצוניים ומפגיעה במיקרוביום.
זה הכי כללי והכי פרטני שאני יכול לכתוב.
זה לא מה אני חושב, זה מה האדם מבין על עצמו במחקר שהוא עושה על עצמו, כי אף אחד לא יודע יותר טוב ממנו…

***עדכון יולי 21
מחקר שפורסם ביולי 21 בג'ורנל Neurology (כתב העת הרפואי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה).
המחקר בדק 49,493 נשים בגיל ממוצע של 48 ו -27,842 גברים בגיל ממוצע של 51 בתחילת המחקר. מעל 20 שנה של מעקב, אנשים מילאו שאלונים לגבי תדירות האכילה שלהם של מזונות שונים. צריכתם של סוגים שונים של פלבנואידים חושבה על ידי הכפלת תכולת הפלבנואידים של כל מזון בתדירותו. משתתפי המחקר העריכו את היכולות הקוגניטיביות שלהם פעמיים במהלך המחקר, תוך שימוש בשאלות כמו "האם יש לך יותר בעיות מהרגיל לזכור אירועים אחרונים?" ו- "האם יש לך יותר בעיות מהרגיל לזכור רשימה קצרה של פריטים?" הערכה זו לוכדת בעיות זיכרון מוקדמות כאשר הזיכרון של אנשים החמיר מספיק כדי שיבחינו, אך לא בהכרח מספיק כדי להיות מזוהה בבדיקת סקר.
לאנשים בקבוצה שייצגו את 20% מהצרכנים הפלבונואידים הגבוהים ביותר, היו בממוצע מדי יום כ- 600 מ"ג פלבנואידים בהשוואה לאנשים ב -20% הנמוכים ביותר, שהיו להם כ -150 מ"ג. את הדיאטה שלהם כל יום.
פלבנואידים הם תרכובות טבעיות הנמצאות בצמחים ונחשבות לנוגדי חמצון רבי עוצמה.
ישנן עדויות גוברות המצביעות על כך שפלבנואידים הם תחנות כוח בכל הנוגע למניעת ירידת כישורי החשיבה ככל שאדם מתבגר.

המחקר מצא כי אנשים שאוכלים דיאטה הכוללת לפחות חצי מנה ליום של מזונות עשירים בפלבנואידים וואנתוציאנינים כמו תותים, תפוזים, אשכוליות, פלפלים, פירות יער, אגסים ותפוחים עשויים להיות בסיכון נמוך ב -20% לירידה קוגניטיבית.
התוצאות של המחקר מאוד מרגשות כי הן הראו כי ביצוע שינויים פשוטים בתזונה יכול לסייע במניעת ירידה קוגניטיבית.

There is mounting evidence suggesting flavonoids are powerhouses when it comes to preventing your thinking skills from declining as you get older. Our results are exciting because they show that making simple changes to your diet could help prevent cognitive decline

החוקרים בחנו גם פלבנואידים בודדים. וראו כי פלבונים, המצויים בכמה תבלינים ובפירות וירקות צהובים או כתומים, היו בעלי תכונות ההגנה החזקות ביותר, והיו קשורים לירידה של 38% בסיכון לירידה קוגניטיבית, המקבילה לגיל צעיר בשלוש עד ארבע שנים. לפלפלים יש כ -5 מ"ג פלבונים למנה של 100 גרם. אנתוציאנינים, הנמצאים באוכמניות, אוכמניות ודובדבנים, היו קשורים לסיכון מופחת של 24% לירידה קוגניטיבית. באוכמניות יש כ -164 מ"ג אנתוציאנינים למנה של 100 גרם.

החוקרים מציינים שלמרות שזה אפשרי שפיטוכימיקלים אחרים פעלו כאן, נראה שתזונה צבעונית ועשירה בפלבנואידים-ובמיוחד פלבונים ואנתוציאנינים-היא הימור טוב לקידום בריאות המוח לטווח ארוך. ואף פעם לא מאוחר מדי להתחיל. החוקרים ראו את מערכות היחסים ההגנות האלה בין אם אנשים צורכים את הפלבנואידים בתזונה שלהם לפני 20 שנה, או אם הם החלו לשלב אותם לאחרונה.

The people in our study who did the best over time ate an average of at least half a serving per day of foods like orange juice, oranges, peppers, celery, grapefruits, grapefruit juice, apples and pears. While it is possible other phytochemicals are at work here, a colorful diet rich in flavonoids–and specifically flavones and anthocyanins–seems to be a good bet for promoting long-term brain health. And it's never too late to start, because we saw those protective relationships whether people were consuming the flavonoids in their diet 20 years ago, or if they started incorporating them more recently
https://www.eurekalert.org/news-releases/500716

*** עדכון ספטמבר 21
חוקרים במרכז הרפואי של אוניברסיטת RUSH, בחנו האם מבוגרים עשויים להפיק תועלת מתזונה ספציפית הנקראת דיאטה MIND גם כאשר הם כבר מפתחים מצבורי חלבון, המכונים פלאקים וסבך עמילואיד. פלאקים וסבכים הם פתולוגיה המצויה במוח המצטברת בין תאי עצב ובדרך כלל מפריעה לחשיבה ולפתרון בעיות.
דיאטת MIND פותחה על ידי מרתה קלייר מוריס המנוחה, ScD, שהיתה אפידמיולוגית תזונתית באוניברסיטת RUSH. דיאטת ​​MIND היא הכלאה של דיאטה ים תיכוניות ו- DASH.
המחקר שפורסם בספטמבר 21 בג'ורנל Journal of Alzheimer's Disease הוכיח כי המשתתפים במחקר שעקבו אחר דיאטת MIND באופן מתון, מאוחר יותר בחייהם לא היו עם בעיות קוגניציה, על פי המאמר לאנשים מסוימים יש מספיק פלאקים וסבכים במוחם כדי לאבחן מחלת אלצהיימר לאחר המוות, אך הם אינם מפתחים דמנציה קלינית בחייהם.
כלומר לחלקם יש את היכולת לשמור על תפקוד קוגניטיבי למרות הצטברות הפתולוגיות הללו במוח, ומחקר זה מצביע על כך שתזונת MIND קשורה לתפקודים קוגניטיביים טובים יותר ללא תלות בפתולוגיות מוח הקשורות למחלת אלצהיימר.

Some people have enough plaques and tangles in their brains to have a postmortem diagnosis of Alzheimer's disease, but they do not develop clinical dementia in their lifetime
Some have the ability to maintain cognitive function despite the accumulation of these pathologies in the brain, and our study suggests that the MIND diet is associated with better cognitive functions independently of brain pathologies related to Alzheimer's disease

במחקר זה בדקו החוקרים את הקשרים בין דיאטה – מתחילת המחקר ועד המוות – בקרב מבוגרים משיקגו שהשתתפו בפרויקט הזיכרון וההזדקנות המתמשך של מרכז המחלות של RUSH, שהחל בשנת 1997. המשתתפים היו בעיקר לבנים ללא דמנציה ידועה, וכולם הסכימו לעבור הערכות קליניות שנתיות בעודם חיים ונתיחת המוח לאחר מותם.
החוקרים עקבו אחר 569 משתתפים, שהתבקשו להשלים הערכות שנתיות ובדיקות קוגניטיביות כדי לבדוק אם פיתחו בעיות זיכרון וחשיבה. החל משנת 2004, קיבלו המשתתפים שאלון תדירות מזון מדי שנה על התדירות שאכלו 144 פריטי מזון בשנה הקודמת.
באמצעות תשובות השאלון, החוקרים העניקו לכל משתתף ציון MIND על בסיס התדירות שבה המשתתפים אכלו מזון ספציפי. לתזונת MIND יש 15 מרכיבים תזונתיים, כולל 10 "קבוצות מזון בריאות המוח" (עלים ירוקים, ירקות אחרים, אגוזים, פירות יער, שעועית/קטניות, דגנים מלאים, דגים, עופות, שמן זית ויין) וחמש קבוצות לא בריאות (בשר אדום, מרגרינה/ חמאה, גבינה, מאפים וממתקים, ומזון מטוגן או מהיר). כדי לדבוק בדיאטה של ​​MIND אדם יצטרך לאכול לפחות שלוש מנות דגנים מלאים, ירקות ועלים ירוקים ועוד ירק אחד מדי יום, כוס יין, נשנוש אגוזים, קטניות כל יומיים בערך, פירות יער לפחות פעמיים בשבוע עוף או דג פעמיים בשבוע ולהמנע ממזונות מעובדים.

brain-healthy food groups (green leafy vegetables, other vegetables, nuts, berries, beans/legumes, whole grains, fish, poultry, olive oil, and wine)
unhealthy food groups (red meat, fried and fast foods, pastry and sweets, butter, and cheese) 

בהתבסס על תדירות הצריכה המדווחת עבור קבוצות המזון הבריאות והלא בריאות, החוקרים חישבו את ציון ה- MIND של כל משתתף לאורך כל תקופת המחקר. ממוצע של ציון MIND מתחילת המחקר ועד מותו של המשתתף שימש בניתוח כדי להגביל את טעות המדידה. שבעה מדדי רגישות חושבו כדי לאשר את דיוק הממצאים.
החוקרים סיכמו שציון דיאטה גבוה יותר של MIND קשור לזיכרון ולכישורי חשיבה טובים יותר ללא תלות בפתולוגיה של מחלת האלצהיימר ובפתולוגיות מוח שכיחות אחרות הקשורות לגיל. נראה כי לתזונה יש יכולת הגנה ועשויה לתרום לחוסן קוגניטיבי בקרב קשישים. שינויים בתזונה יכולים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי ועל הסיכון לדמנציה, לטוב ולרע, ישנם שינויים דיאטיים ואורח חיים פשוטים שאדם יכול לבצע שעשויים לעזור להאט את הירידה הקוגניטיבית עם ההזדקנות ולתרום לבריאות המוח.

We found that a higher MIND diet score was associated with better memory and thinking skills independently of Alzheimer's disease pathology and other common age-related brain pathologies. The diet seemed to have a protective capacity and may contribute to cognitive resilience in the elderly.
Diet changes can impact cognitive functioning and risk of dementia, for better or worse. There are fairly simple diet and lifestyle changes a person could make that may help to slow cognitive decline with aging, and contribute to brain health
https://www.rush.edu/news/mind-diet-linked-better-cognitive-performance

לקריאה נוספת לגבי אפשרויות שיש לטבע להציע בנושא זה הכנסו ל'דמנציה – פארמה אל מול הטבע'

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s